Jabłoń 'Kronselska'

Jesienna odmiana o średnich, kulistospłaszczonych, soczystych, delikatnych, aromatycznych, kwaskowato-słodkich i soczystych owocach. Skórka jest dosyć gruba, zielono-żółta, czasem z pomarańczowym rumieńcem. Dojrzałość zbiorczą osiąga na początku września. Preferuje stanowiska słoneczne, najlepiej rośnie na glebach średnio wilgotnych, dobrze zdrenowane, żyznych o odczynie obojętnym. Jest wrażliwa na parcha i bardzo odporna na przemarzanie. Jest to odmiana o silnym wzroście, korona jest szeroka, kulista, dorasta do ok. 4,5 m wysokości. Nadaje się spożycia, a także do przetworów. Ze wszystkich popularnych jabłoni zawiera najwięcej witaminy C. Aby owocowała do zapylenia kwiatów potrzebuje pyłku z innej odmiany jabłoni. Najlepiej jabłoni: Antonówka Zwykła, Koksa Pomarańczowa, Oliwka Żółta.

Dodatkowe informacje

Wysokość (cm)   450
Pokrój Kulisty
Stanowisko Słoneczne
Gleby Obojetne pH 6-8
Kwitnienie   V