Morwa biała

Morwa biała to szybko rosnące drzewo o zaokrąglonej koronie. Dorasta po 10 latach do 4 m wysokości, a docelowo nawet do 10 m. Owoce są walcowate 2-3 cm długości, podobne do owoców jeżyny. Początkowo białe, ale zazwyczaj przebarwiają się na odcienie różu. Dojrzewają w okresie letnim (lipiec – sierpień), masowo opadając po dojrzeniu. Morwa jest od wieków znana jako roślina o właściwościach leczniczych. Zarówno liście, owoce, nasiona, jak i kora stanowią cenne źródło związków bioaktywnych. Morwa jest także źródłem substancji odżywczych wywierających korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Zidentyfikowane w morwie substancje odgrywają istotną rolę w profilaktyce oraz wspomaganiu leczenia chorób cywilizacyjnych: cukrzycy, otyłości i nadciśnienia tętniczego. Ponadto działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe pozwala zaliczyć morwę białą do roślin o szerokim potencjale leczniczym.

Dodatkowe informacje

Wysokość (cm)   400
Pokrój Krzaczasty
Stanowisko Słoneczne
Gleby Obojetne pH 6-8
Kwitnienie   V