Jeżyna bezkolcowa

Szybko rosnący krzew dorastający po 10 latach do ok. 2,5-3,5 m wysokości, rozrastający się również na boki. Brak kolców na pędach powoduje, że owoce są łatwe do zbierania. Owoce dojrzewają od lipca do października. Jeżyna bezkolcowa charakteryzuje się specyficznym smakiem słodko-kwaśnym i nieco cierpkim. Dzięki tym właściwościom chętnie wykorzystywana jest do win i przetworów. Jest źródłem witamin C i E, a także potasu, żelaza, wapnia i magnezu. Soki z jeżyn często stosuje się przy przeziębieniach oraz problemach żołądkowo-jelitowych. Krzewy preferują zaciszne, słoneczne stanowiska, dość wilgotną próchniczną glebę. Nie tolerują nadmiaru wody.

Dodatkowe informacje

Wysokość (cm)   350
Pokrój Krzaczasty
Stanowisko Słoneczne
Gleby Lekko kwaśne pH 4,0-6,5
Kwitnienie   V