Mięta pieprzowa 'Chocolate'

Łacińska nazwa: Mentha piperita 'Chocolate' Atrakcyjna odmiana mięty dorastająca do ok. 40 cm wysokości i ok 30 cm szerokości. Kwitnie od czerwca do sierpnia. Kwiaty purpurowe, miododajne, zebrane w kątkach liści, należy je przyciąć zanim rozkwitną w celu utrzymania mięty w zwartej kępce. Aby opóźnić jej kwitnienie, warto także od czasu do czasu obrywać koniuszki pędów. Jest to szczególnie ważne, gdy uprawiamy roślinę w pojemniku. Liście brązowo-zielone o miętowo-czekoladowym aromacie. Liście zachowują swoje cechy w pełnym słońcu i zacienieniu. Oprócz wartości ozdobnych, mięta ma szerokie zastosowanie kulinarne. Jej liście doskonale nadają się do aromatyzowania i dekoracji potraw i deserów. Można również z nich przyrządzać napary i herbatki. Jest również wspaniałym środkiem leczniczym dla układu pokarmowego, ma również działanie antyseptyczne i przeciwbólowe. Pozyskiwany z liści olejek eteryczny wykorzystywany jest w przemyśle chemicznym, perfumeryjnym, farmaceutycznym, spożywczym. Odmiana odporna na choroby i szkodniki. Najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym lub półcienistym, glebach żyznych, przepuszczalnych, o odczynie zbliżonym do obojętnego o pH 6,0-7,0. Może to być ziemia uniwersalna ogrodowa zmieszana z wapnem lub mączką bazaltową; najlepiej dodatkowo wymieszać je z perlitem, co spowoduje lepsze dotlenienie korzeni, a tym samym bujniejszy wzrost. Doskonale sprawdza w ogrodach przydomowych, na ziołowych rabatach a także do uprawy w pojemnikach. Rośliny uprawiane w donicach sadzimy w ogrodach przez cały sezon wegetacyjny, tj. od wczesnej wiosny, poprzez lato, aż do późnej jesieni.

Dodatkowe informacje

Wysokość (cm)   40 cm
Szerokość (cm)   30 cm
Pokrój Krzaczasty
Stanowisko Słoneczne Półcieniste
Gleby Obojetne pH 6-8 Lekko kwaśne pH 4,0-6,5
Kwitnienie   VI VII VIII