Miechunka jadalna (rodzynka brazylijska)

Łacińska nazwa: Physalis peruviana Miechunka jadalna zwana również jagodą peruwiańską lub rodzynką brazylijską jest egzotyczną rośliną pochodzącą z Ameryki Środkowej i Południowej. W naszym klimacie jest rośliną jednoroczną, ale w cieplejszych krajach wieloletnią. Dorasta do ok. 100 cm wysokości, jest silnie rozgałęziona i posiada sztywne pędy. Liście smukłe, sercowate, owłosione, Kwitnie od maja do czerwca. Kwiaty kremowo-żółte, obupłciowe, samopłodne. Mają charakterystyczny, rozdęty podczas kwitnienia kielich, który po przekwitnięciu osłania utworzoną wewnątrz żółtą jagodę. Owoce jadalne, aromatyczne, słodko-kwaskowate. Świetnie nadają się na przetwory, natomiast po wysuszeniu w temperaturze 40oC przypominają w smaku rodzynki, jednak należy je wcześniej umyć, ponieważ zawierają gorzkawy nalot. Owoce zbiera się w momencie, gdy kielich jest barwy bladobrązowej a jagoda złota lub jasnopomarańczowa. Nie należy zbierać zielonych owoców, które są jeszcze niedojrzałe, ponieważ mogą być toksyczne. Jej wartości odżywcze i zdrowotne docenili już Inkowie, nic dziwnego, ponieważ malutki owoc miechunki jest skarbnicą witamin i składników mineralnych, m.in. witaminy A, C, a także tych z grupy B oraz wapnia i fosforu. Ma działanie antyoksydacyjne, antyalergiczne, przeciwzapalne, przeciwartretyczne oraz odtruwające. Preferuje stanowiska słoneczne i zaciszne, gleby przeciętne ogrodowe o odczynie lekko kwaśnym, może to być ziemia uniwersalna ogrodowa o pH 5,5-6,5; najlepiej wymieszać ją z perlitem, co spowoduje lepsze dotlenienie korzeni, a tym samym bujniejszy wzrost. Świetnie nadaje się do uprawy w przydomowych ogrodach, ogródkach działkowych oraz wszelkiego rodzaju pojemnikach. Rośliny uprawiane w donicach sadzimy w ogrodach przez cały sezon wegetacyjny, tj. od wczesnej wiosny, poprzez lato, aż do późnej jesieni.

Dodatkowe informacje

Wysokość (cm)   100 cm
Pokrój Krzaczasty
Stanowisko Słoneczne
Gleby Lekko kwaśne pH 4,0-6,5
Kwitnienie   V VI