Majeranek 'Syriaca'

Łacińske nazwy: Majorana 'Syriaca' Dorasta do ok. 40-60 cm wysokości i podobnej szerokości. Liście drobne, okrągłe, zielone, aromatyczne, w smaku lekko słone i pikantne (jest to połączenie aromatu oregano oraz majeranku). Kwitnie latem białymi, niepozornymi kwiatami. Oprócz wartości ozdobnych, majeranek ma szerokie zastosowanie kulinarne, służy jako przyprawa mi.in. do pieczonych i smażonych mięs. Idealnie komponuje się z ciężkimi sosami, zupami, kiszoną kapustą oraz tłustym drobiem. Dodawany jest również do pasztetów i dań z grzybami. Można go stosować zarówno w świeżej, jak i suszonej postaci. Może zastępować sól w kuchni. Jest szczególnie popularny w kuchni śródziemnomorskiej, ale można go znaleźć również w wielu innych kuchniach na całym świecie. Majeranek ma wiele działalności prozdrowotnych. Działa wiatropędnie, moczopędnie, rozkurczowo i uspokajająco. Pomaga w problemach z trawieniem, skurczach jelit i biegunkach. Napar stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie ran i owrzodzeń. Zimuje w warunkach domowych, w naszym klimacie przemarza zarówno w gruncie, jak i w donicach. Nie ma specjalnych wymagań glebowych, jednak dobrze rośnie na glebach żyznych, przepuszczalnych, zasadowych o pH 6,0-7,5. Może to być ziemia uniwersalna ogrodowa zmieszana z wapnem lub mączką bazaltową; najlepiej dodatkowo wymieszać ją z perlitem, co spowoduje lepsze dotlenienie korzeni, a tym samym bujniejszy wzrost. Majeranek polecany jest do sadzenia w miejscach słonecznych na rabatach lub w pojemnikach. Śmiało można posadzić go w donicy na kuchennym oknie razem z pietruszką, bazylią i innymi letnimi ziołami czy warzywami. Rośliny uprawiane w donicach sadzimy w ogrodach przez cały sezon wegetacyjny, tj. od wczesnej wiosny, poprzez lato, aż do późnej jesieni.

Dodatkowe informacje

Wysokość (cm)   40-60 cm
Szerokość (cm)   30-40 cm
Pokrój Krzaczasty
Stanowisko Słoneczne Półcieniste
Gleby Obojetne pH 6-8 Lekko kwaśne pH 4,0-6,5
Kwitnienie   V VI VII VIII IX X