Kolendra 'Santo'

Łacińska nazwa: Coriandrum 'Santo' Bardzo aromatyczna odmiana kolendry. Dorasta w donicy do ok. 30-40 cm wysokości i podobnej szerokości. Liście jednolite, jasnoozielone, "selerowate" o niepowtarzalnym cytrusowym aromacie. Kwitnie w połowie lata drobnymi, białymi kwiatami. Oprócz wartości ozdobnych, kolendra ma szerokie zastosowanie kulinarne. Używana jest w kuchni, jako przyprawa m.in. do sałatek, ale także do guacamole oraz dań kuchni azjatyckiej, tajskiej, chińskiej i meksykańskiej. Jest głównym składnikiem curry w proszku. Ma również działanie lecznicze. Działa przeciwutleniająco, moczopędnie, poprawia trawienie, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Dodatkowo odstrasza szkodliwe owady, takie jak mszyce, przędziorki i stonki ziemniaczane, co jest jej kolejnym atutem. Zimuje w warunkach domowych, w naszym klimacie przemarza zarówno w gruncie, jak i w donicach. Nie ma specjalnych wymagań glebowych, jednak dobrze rośnie na glebach przeciętnych ogrodowych o odczynie od lekko kwaśnego do obojętnego, może to być ziemia uniwersalna ogrodowa o pH 5,5-6,5 zmieszana z wapnem lub mączką bazaltową; najlepiej dodatkowo wymieszać ją z perlitem, co spowoduje lepsze dotlenienie korzeni, a tym samym bujniejszy wzrost. Kolendra polecana jest do sadzenia w miejscach słonecznych na rabatach lub w pojemnikach, najlepiej w kompozycjach z innymi ziołami tworząc efektowne dekoracje. Rośliny uprawiane w donicach sadzimy w ogrodach przez cały sezon wegetacyjny, tj. od wczesnej wiosny, poprzez lato, aż do późnej jesieni.

Dodatkowe informacje

Wysokość (cm)   30-40 cm
Szerokość (cm)   30-40 cm
Pokrój Krzaczasty
Stanowisko Słoneczne Półcieniste
Gleby Obojetne pH 6-8 Lekko kwaśne pH 4,0-6,5
Kwitnienie   VI VII VIII IX