Śliwa 'Diana'

Łacińska nazwa: Prunus domestica 'Diana' Bardzo cenna odmiana śliwy o wzniosłej, wyprostowanej koronie. Zyskała popularność ze względu na obfite owocowanie oraz atrakcyjny wygląd i smak owoców. Po 10 latach dorasta do 4 m wysokości i podobnej szerokości. Wiosną kwitnie dużymi, ozdobnymi, białymi, miododajnymi kwiatami. Wchodzi w okres owocowania w 4-5 roku po posadzeniu, owocując regularnie i obficie. Owoce kuliste, różowo-bordowe pokryte fioletowo-niebieskim nalotem. Miąższ kremowo-żółty, zwarty, soczysty, słodko-kwaśny, naprawdę bardzo smaczny, łatwo odchodzi od pestki. Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia, ale mogą być również wykorzystywane w produkcji dżemów, marmolad, konfitur, kompotów i soków, a także jako dodatek do ciast, deserów i potraw. Można je również suszyć. Śliwki to doskonałe źródło witamin i minerałów. Są bogate m.in. w witaminy A, C, E, B6 oraz K, wapń, potas, fosfor, magnez i żelazo. Poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor. Dojrzałość zbiorcza przypada na początek sierpnia. Aby uzyskać obfite owocowanie należy w pobliżu posadzić zapylacz, czyli osobnik męski. Preferuje stanowiska słoneczne, gleby żyzne, przepuszczalne, przeciętne ogrodowe o odczynie od lekko kwaśnego do obojętnego, może to być uniwersalna ziemia ogrodowa o pH 5,5-6,5 lub ziemia do drzewek i krzewów owocowych o pH 6,2-7,4; dodatkowo można wymieszać ją z perlitem lub keramzytem, co spowoduje spulchnienie podłoża oraz lepsze dotlenienie korzeni, a tym samym bujniejszy wzrost. Doskonale sprawdzi się w przydomowych ogrodach, a także dużych sadach. Rośliny uprawiane w donicach sadzimy w ogrodach przez cały sezon wegetacyjny, tj. od wczesnej wiosny, poprzez lato, aż do późnej jesieni.

Dodatkowe informacje

Wysokość (cm)   400 cm
Szerokość (cm)   400 cm
Pokrój Krzaczasty
Stanowisko Słoneczne
Gleby Obojetne pH 6-8 Lekko kwaśne pH 4,0-6,5
Kwitnienie   IV